Stagflatie is een periode die wordt gekenmerkt door stagnerende groei, hoge inflatie en hoge werkloosheid. De situatie wordt zeer precair, aangezien een poging om de ene factor recht te zetten een andere kan verergeren. Als gevolg hiervan hebben macro-beleidsmakers grote moeite om ermee om te gaan.
Hoewel het ooit als onmogelijk werd beschouwd, bewees de stagflatie van de jaren zeventig het tegendeel. Met de groeiende recessie, inflatie, werkloosheid en andere factoren voorspellen economen ook een heropflakkering van stagflatie. Om deze reden is het van vitaal belang om zorgvuldige wijzigingen aan te brengen en een portefeuille te creëren waarmee u winst kunt maken.
Lees verder voor meer informatie over stagflatie en enkele aandelen die het waard zijn om in zulke moeilijke tijden in te beleggen.
Wat is stagflatie?
Stagflatie komt van twee woorden: “stilstaand” en “inflatie”. De Britse politicus Iain Macleod bedacht de term in 1965. Wanneer een economie stagflatie ervaart, kent ze een langzame groei, hoge inflatie en een hoog werkloosheidspercentage.
Dus, in tegenstelling tot demand-pull-inflatie, waarbij mensen geld te besteden hebben en stijgende prijzen aankunnen, leidt een gebrek aan aanbod tijdens stagflatie tot prijsstijgingen. Mensen hebben echter geen geld om aan deze hoge prijzen te voldoen.
Stagflatie is zeer zeldzaam en gebeurt alleen in ongebruikelijke omstandigheden die de economie drastisch beïnvloeden. Aangezien inflatie en werkloosheid twee entiteiten zijn die in tegengestelde richtingen bewegen, beschouwden economen ooit stagflatie als onmogelijk. Het is echter vrij repetitief geworden na de oliecrisis van 1970.
Over het algemeen heeft inflatie twee hoofdoorzaken:
- Bevoorradingsschokken
- Fiscaal en monetair beleid
Dus wanneer een economie wordt geconfronteerd met een aanbodschok in goederen, diensten, arbeid of een onjuist fiscaal of monetair beleid, kan dit leiden tot stagflatie.
Wanneer hadden de VS stagflatie?
Tijdens de oliecrisis van de jaren zeventig was er vijf opeenvolgende kwartalen een negatieve groei van het BBP. Dit werd veroorzaakt door de recessie en ging gepaard met inflatie. Het was de enige opmerkelijke periode van stagflatie in de Amerikaanse geschiedenis.
Na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren zeventig, liep de inflatie al op. Toen een reeks schokken in de olievoorziening resulteerde in een verdrievoudiging of verviervoudiging van de olieprijzen, werd de inflatie verder beïnvloed.
Een reeks preventieve maatregelen om de Amerikaanse dollar te beschermen volgde op de aanbodschokken. Voormalig president Richard Nixon implementeerde deze maatregelen om de inflatie tegen te gaan en betere banen te creëren.
Deze maatregelen werden echter de katalysator die het stagflatieproces versnelde. Nu bekend als de Nixon-schok, waren de genomen maatregelen:
- Een invoertarief van 10%
- Een bevriezing van 90 dagen op lonen en prijzen
- Het verwijderen van de VS uit de gouden standaard
Het monetaire beleid van de Federal Reserve verslechterde de situatie alleen maar. Het liet de geldhoeveelheid groeien om economische groei te realiseren. De economische groei vertraagde echter aanzienlijk en de VS werden dat decennium geconfronteerd met twee verschillende recessies.
Concluderend, de VS waren onderworpen aan olie-embargo’s opgelegd door de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC). Dit leidde tot een stijging van de olieprijzen.
Als reactie daarop verhoogden bedrijven de prijzen van de producten, waarbij ze de kosten doorberekenden aan de consument. Ze verminderden ook de productie, waardoor de werkloosheid toenam. Al deze factoren leidden tot een stijging van de inflatie en een trage economische groei, wat leidde tot de enige stagflatie in de geschiedenis van de VS.
Welke aandelen moet u kopen in tijden van stagflatie
Hoewel de VS sinds 1970 stagflatie hebben vermeden, zijn er zorgen dat stagflatie na de pandemie weer de kop op kan steken. Terwijl de economie nog steeds herstellende is van de recessie die door de pandemie is veroorzaakt, zijn economen op hun hoede voor elke katalysator die stagflatie zou kunnen veroorzaken.
Dus, wat moet je doen als de economie in een recessie zit als mensen minder verdienen en meer uitgeven? Onder deze omstandigheden zal het toepassen van een stagflatie-beleggingsstrategie u helpen een portefeuille te creëren die u maximaal voordeel kan opleveren.
De aandelen die u kiest, moeten sterke bedrijfsfundamentals, positieve analistendekking, defensief karakter en groeipotentieel hebben. Idealiter moeten de aandelen in waarde stijgen met de inflatie of moeten ze een korte looptijd hebben, aangezien deze het minst worden beïnvloed door fluctuerende rentetarieven.
De beste stagflatieaandelen om op te richten zijn dus:
- PepsiCo Inc
- Nutrien Ltd
- Algemeen Mills Inc
- Dal
- Ovintiv
Conclusie
Stagflatie is een periode van verminderde economische groei, hoge werkloosheid en hoge inflatie. Hoewel zeldzaam, kan stagflatie een grote uitdaging zijn voor burgers en de overheid. Maatregelen om de situatie onder controle te krijgen kunnen mislukken en de economie kan een harde klap krijgen.
In zulke tijden is het hebben van een solide portefeuille die u behoedt voor de rampzalige effecten van stagflatie een must. Het zal niet alleen uw geld beschermen, maar u ook de broodnodige winst opleveren.