Als u de financiële krantenkoppen op de voet volgt, heeft u misschien het geroezemoes gehoord of gesproken over de omkering van de vijfjarige en dertigjarige staatsobligaties. Maar waarom lijkt het zo eng, en wat betekent het allemaal?
Sinds maart dit jaar wordt er gesproken over een omkering van de rente op staatsobligaties voor het eerst sinds 2006, wat het risico van een mogelijke recessie met zich meebrengt.
Een omgekeerde rentecurve is een teken dat kortetermijninvesteringen meer opleveren dan langetermijninvesteringen in Amerikaanse staatsobligaties. Dit kan worden gezien als een teken dat de economie achteruit gaat.
Dit jaar, steeg het rendement op de staatsobligatie op 5 jaar tot 2,56%. Het schatkistpapier op 30 jaar daalde daarentegen tot 2,55%. Financiers en investeerders houden deze omstandigheden nauwlettend in de gaten, aangezien een dergelijke inversie voorafging aan de wereldwijde financiële crisis van 2007-2008.
Wat is een opbrengstcurve?
EEN rendementscurve is een lijn die de rendements- of rentepercentages van obligaties met dezelfde kredietkwaliteit op verschillende vervaldata volgt. De uitgezette helling kan financiers, economen, politici en investeerders een idee geven over toekomstig rentegedrag en economische activiteit.
Mensen houden drie soorten rentecurves nauwlettend in de gaten: de normale rentecurve, de vlakke rentecurve en ons aandachtspunt, de omgekeerde rentecurve.
De normale helling geeft aan dat langlopende obligaties, zoals de 30-jarige staatsobligatie, in waarde zullen blijven stijgen tijdens perioden van positieve economische expansie. Obligaties met een langere looptijd zullen in waarde blijven groeien.
De vlakke curve geeft een vergelijkbare opbrengstwaarde aan voor alle obligatielooptijden, of het nu gaat om de nieuwere 5-jarige of de 30-jarige obligatie. Dit fenomeen gebeurt meestal als gevolg van onzekere economische situaties. Het kan gebeuren na een hoge economische groei, die vooraf kan gaan aan inflatie. Het kan ook voorkomen wanneer centrale banken de rente verhogen.
Wat is een omgekeerde opbrengstcurve?
Omgekeerde rentecurves neerwaarts, wat wijst op de stijging van de korte rente op obligaties ten opzichte van de lange rente. Inverted yields komen zelden voor. Een negatieve rentecurve duidt meestal op een komende recessie en signaleert veel marktdeelnemers.
Deze omkering betekent dat de kortetermijnstaatsobligaties van de VS hogere rentetarieven betalen dan andere langetermijnschatkisten. Campbell Harvey introduceerde deze term in 1986 als indicator voor een recessie.
Redenen voor de huidige omgekeerde rendementscurve
Hoewel een omgekeerde rentecurve een betrouwbare indicator is van een toekomstige recessie, veroorzaakt hij deze niet. Het weerspiegelt de verwachtingen van beleggers dat de langetermijnrendementen, zoals de 30-jarige staatsobligaties, zullen dalen. Dit is het gebruikelijke patroon tijdens recessies.
Beleggers houden de markt nauwlettend in de gaten, en aangezien omstandigheden zoals de oorlog van Rusland met Oekraïne de markt dicteren, verwachten beleggers verliezen in aandelen.
Aandelenbeleggers kiezen ervoor om aandelen te verkopen en hun geld om te zetten in obligaties. Dit betekent een grotere vraag naar obligaties, terwijl het rendement keldert.
Dit fenomeen doet zich voor omdat de magere rendementen van obligaties beter zijn dan de waarschijnlijke verliezen die beleggers kunnen lijden door aandelen aan te houden tijdens een recessie. Dit zou een reden kunnen zijn voor deze trend in opbrengst.
Hoewel het niet oorzakelijk is, vertegenwoordigt een omgekeerde rentecurve het verlies van vertrouwen in de financiële toekomst van de economie van een land.
Als er een voorgevoel is van economische instabiliteit vanwege instabiliteit in de markt en overheden, zullen beleggers de veiligste tactiek gebruiken, meestal staatsobligaties.
Wat betekent het allemaal?
Betekent dit dat we getuige zijn van een herhaling van de financiële crisis van 2008 en een grote crash op de aandelenmarkt verwachten? Nee, niet noodzakelijkerwijs. Een recessie of crash zal ervan afhangen Veel factoren.
De eerste factor is de duur van de inversie. Een korte inversie duidt mogelijk slechts op een kleine afwijking en leidt mogelijk niet tot recessies.
Een neerwaartse curve kan ook betekenen dat de Federal Reserve een maatstaf heeft gezet voor kortlopende obligaties, en dat de centrale banken ook de rente verlagen omdat de economie vertraagt.
De verlaging van de rentetarieven door de centrale banken is van cruciaal belang geweest in de strijd tegen de Grote Recessie. Obligatierendementen en rentetarieven waren laag tijdens het herstel van de crisis van 2008 en de expansie die er direct op volgde. Hoewel dit volgens marktwaarnemers voorzichtigheid kan rechtvaardigen, is er geen reden tot paniek.
Mocht er een recessie in het verschiet liggen, dan zal het nog lang duren voordat iedereen het effect voelt. Sommigen gemiddeld tot 22 maanden na een omgekeerde opbrengst zonder enige tussenkomst.
Laatste gedachten
Een omgekeerde curve is nog steeds een staande indicator en het verschijnen ervan betekent niet noodzakelijkerwijs dat er een recessie op komst is.
Desalniettemin verandert het niets aan het feit dat de theorie de afgelopen zes decennia heeft standgehouden en aan zeven recessies voorafging.
Temidden van deze winning streak, moet u er rekening mee houden dat inversies geen onfeilbare indicatoren zijn van recessies. Interventies volgens een omgekeerde curve kunnen financiële catastrofes voorkomen.